Varicela, Rujeola/Pojarul

Varicela este o boala infecto-contagioasa, cu raspandire extrem de larga, cu manifestari generale, insotite de eruptia specifica bolii sub forma de vezicule, care apar in valuri eruptive succesive.
Varicela este produsa de catre virusul varicelo-zosterian.

MESAJE CHEIE
1.Nu rupeti veziculele, eruptia se va extinde foarte mult! 2.Pastrati igiena, faceti dus in fiecare zi, cu gel de dus folosit direct cu mana (NU cu burete) si cu sampon lichid pentru par. 3. O persoana este contagioasa cu una – doua zile inainte ca eruptia sa ii apara pe piele si pana ce dispare ultima vezicula de lichid. 4.Izolarea trebuie sa aiba loc pe perioada contagiozitatii, in primul rand pentru a evita imbolnavirea celorlalti, dar si pentru a evita complicatiile 5. Dupa varicela, organismul se gaseste intr-o perioada in care imunitatea este mult scazuta, asa ca se recomanda sa evitam alte posibile imbolnaviri!


RUJEOLA SAU POJARUL
Cabinet Medicina de Familie Dr. Alina Trifu
Rujeola este o infectie virala produsa de virusul rujeolic care este foarte sensibil la caldura, solventi organici(solutii de curatare), ultraviolete insa rezista foarte bine la frig(ca si o curiozitate poate fi conservat ani de zile la -70C). Cum se transmite?
Transmiterea se realizeaza prin intermediul picaturilor de saliva si a secretiilor nazale (tuse, stranut) dar si indirect prin aerul contaminat, contactul cu diferite suprafete contaminate(jucarii, obiecte de mobilier, etc). Sursa de infectie este omul bonav, perioada de contagiozitate incepand cu 1-2 zile inainte de aparitia simptomelor si pana la 5-7 zile de la momentul aparitiei eruptiei.
Perioada de incubatie, timpul scurs intre momentul infectarii (contactul cu un bolnav) si aparitia simptomelor : este in medie de 8-12 zile. Cum se manifesta?
a) Debutul : – in general brusc cu febra ce poate depasi uneori 39-39,5C, la care se adauga : indispozitie, inapetenta, dureri de cap(cefalee) iar, in scurt timp apar semnele unei infectii respiratorii:

secretii nazale abundente, mucoase, stranut hiperlacrimare, inrosirea mucoasei conjunctivale(albul ochiului), fotofobie( nu suporta lumina), umflarea (edemul) pleoapelor dureri de gat(disfagie), amigdale crescute in volum, rosii(congestionate) raguseala (disfonie), tuse uscata, iritativa sau, dimpotriva productiva

b) Perioada de stare: apare dupa 24-48 de ore de la debutul febrei si are in prim plan accentuarea simptomelor tipice unei infectii respiratorii :

congestie (roseata) intensa la nivelul mucoasei bucale, uneori cu aparitia a mici pete, puncte sangerande (pichete) care fac foarte dificila alimentarea; limba incarcata, cu depozite albicioase si cu marginile rosii; tipic pentru rujeola este semnul Koplik:

c) perioada eruptiva:

sunt pete(macule) de difeite dimensiuni ( mici, cat gamalia unui ac sau mai mari pana la 1-3 cm), de culoare roz/rosu, neregulate usor iesite in relief insa la palpare sunt catifelate si au tendinta de confluenta; dispar prin apasare (digitopresiune);

TRATAMENT
a) Masuri generale:

izolare la domiciliu 7-10 zile; spitalizare in caz de forme severe repaus la pat cu evitarea efortului fizic; hidratare corespunzatoare (apa, sucuri naturale de fructe, supe, ceaiuri); evitarea contactului cu femei insarcinate pentru a reduce la minim riscul de transmitere a infectiei.

b) Tratament simptomatic : Pentru scaderea temepraturii se folosesc preparatele pe baza de Ibuprofen(Nurofen, Ibalgin) sau Paracetamol(Panadol, Calpol, Eferalgan) iar in cazurile in care temperatura este foarte mare se poate apela la supozitoarele cu Algocalmin(Novocalmin) precum si la alte metode de reducere a temperaturii (bai racite progresiv, impachetari).Dozele si ritmul de administrare se stabilesc intotdeauna de catre medic.
Cum putem preveni infectia? Vaccinarea este singura metoda certa de prevenire, vaccinul impotriva rujeolei administrandu-se sub forma vaccinului ROR la varsta de 1 an cu rapel(revaccinare) la 5 ani, LA CABINETUL MEDICULUI DE FAMILIE.